BENNO PREMSELA: VORMGEVER EN VOORVECHTER

1999 | 55 min

Benno Premsela (1920-1997) heeft in vele functies een belangrijke rol gespeeld in het maatschappelijk en cultureel leven in Nederland na 1945. Als vormgever en initiator vervulde hij een toonaangevende rol in zijn vakgebied. Hij was ook een groot voorvechter van de emancipatie van homoseksuelen Zijn etalages voor de Bijenkorf zijn legendarisch, zijn ontwerpen voor de Loteklamp en het 'Besouwtapijt' behoren tot de moderne klassieken.

De documentaire Benno Premsela geeft een beeld van zijn werk en leven. In archieffragmenten getuigt Premsela van zijn idee├źn over maatschappelijke en seksuele vrijheid. Zijn manier van kijken is te zien in de dia's, die hij overal ter wereld maakte. Zijn visie op eigentijdse kunst en de manier waarop kunstenaars hem zagen, spreken uit zijn kunstcollectie. Martin Visser, Hans van Manen en anderen die Premsela als vriend, collega en kenner en promotor van de kunst hebben meegemaakt, vertellen over hem.

Originele muziek gecomponeerd door Willem Breuker.

BENNO PREMSELA: DESIGNER AND ACTIVIST

1999 | 55 min

Benno Premsela (1920-1997) played an important role in the social and cultural life of the Netherlands after 1945. He was a multifaceted designer and an initiating force in his field. He also was a strong advocate for the emancipation of homosexual men and women. Premsela's shopwindows for the departmentstore De Bijenkorf in the 1950s have become legendary. His designs for the Loteklamp and the cotton rug Van Besouw belong to the modern classics.

The documentary by Carrie de Swaan portrays his work and life. In archive fragments Premsela speaks of his ideas on social and sexual freedom. His way of looking is shown in the slides he made everywhere in the world. His vision on contemporary art and the way artists perceived him is captured in his art collection. Choreographer Hans van Manen and others who knew him as a friend, a colleague and a promoter of the arts, talk about him.

Willem Breuker is the composer of the original score.