FOTO: EMMY ANDRIESSE

1991 | 44 min

Een documentaire over het werk en het leven van fotografe Emmy Andriesse (1914-1953) Emmy Andriesse was een van de belangrijke avant-garde fotografen van Nederland. Tussen 1935 en 1953 legde zij vast wat haar trof. Haar werkterrein lag vooral op straat. Daar maakte zij reportages en portretteerde zij mensen die ze tegenkwam.

De foto's die zij in de Hongerwinter van 1944 maakte zijn symbolen geworden van de ellende in de oorlog en worden nog veel gepubliceerd. De eigen visie van Emmy Andriesse uitte zich ook in haar baanbrekende modefoto's en in haar laatste opdracht: een reis door de wereld van Vincent van Gogh.

De documentaire geeft een beeld van haar werk en haar leven, van de tijd waarin zij leefde en van de ontwikkeling van de fotografie in die periode. De film is opgebouwd uit haar foto's, brieven, archiefmateriaal, opnamen op de plaatsen waar zij gewerkt heeft, en gesprekken met mensen die haar gekend hebben, zoals haar collega's Eva Besnyƶ, Ed van der Elsken en Ad Windig.

PHOTO: EMMY ANDRIESSE

1991 | 44 min

A documentary on the work and life of photographer Emmy Andriesse (1914-1953) Emmy Andriesse was one of the important avant-garde photographers of The Netherlands. From 1935-1953 she documented what impressed her. She photographed mainly on the street. There she made reportages and portrayed the people she met.

The photos she made in the hunger winter of 1944 have become symbols of the misery in the war and are still often published. Het personal view is also seen in her original fashionphotos and in her images of the world of Van Gogh.

The documentary portrays her work and life, the times in which she lived and the development of photography in that period. The film is composed of her photographs and letters, archive material, images of the places where she worked and lived, and interviews with people who knew her, like her colleagues Eva Besnyƶ and Ed van der Elsken and Ad Windig.